Gyula Julius Sebő

Unternehmer, Erfinder – Gründer der Marke Julius-K9®, Schriftsteller, Musiker

Facebook
RSS

A Rubik-kocka után a második olyan, könnyűipari termékdizájnról beszélhetünk a JULIUS-K9® kutyahámok kapcsán, mely nemcsak Magyarországon, nemcsak Európában, hanem a világ minden pontján népszerűvé vált és hazánkhoz köthető. Nem túlzás azt állítani, hogy az ikonikus formával a világ bármely pontján találkozhatunk, tekintve, hogy minden ötödik ember kutyatartó, és közülük sokan JULIUS-K9® terméket vásárolnak. Nem véletlen, hogy ma ez a leggyakrabban másolt magyar termék is – emiatt a márkatulajdonos JULIUS-K9 Zrt. világszerte kénytelen fellépni a jogsértők ellen.

Így történt, hogy egy bitorlás miatt a márkatulajdonos által indított eljárásban az ellenérdekű fél ellenkérelme alapján, a Fővárosi Törvényszék első fokon, nem jogerősen megsemmisítette azt az európai uniós formatervezési mintaoltalomban részesített dizájnt, melyre a JULIUS-K9® a teljes hazai gyártást alapozza. A Bíróság indoklásában a formatervezési minta egyéni jellegének hiányát jelölte meg a megsemmisítés okaként, melyet a jogtulajdonos JULIUS-K9 Zrt. nem fogadott el, és álláspontját szakértői véleményekkel alátámasztva a Fővárosi Törvényszék határozata ellen fellebbezéssel élt. A dizájner cégvezető, Sebő Gyula számos fórumon elmondta: „ez egy magyar dizájn, ezért itthon gyártjuk, ameddig csak lehetséges.”

Bíróságon a világhírű magyar dizájn ügye

A vállalat a tavalyi évben 526 fős alkalmazotti létszámából 15%-os, míg alvállalkozói esetében további 25-30%-os létszámleépítést kényszerült végrehajtani az olcsó, silány minőségű másolati termékek beáramlása miatt, melyekkel szemben a dizájnminta nyújt védelmet.

Bíróságon a világhírű magyar dizájn ügye

„Bizakodóak vagyunk, mert a legrangosabb formatervezési fórumok támogatását a lehető legteljesebb mértékben magunkénak tudhatjuk. Akárhogyan is alakulnak a fejlemények a továbbiakban, mindenképpen példaértékű, hogy 20 évig sikerült a magyar gyártást gazdaságosan és hatékonyan fenntartanunk. Büszkén mondhatjuk, hogy kevesen tudták ezt megteremteni! Nekünk most ennek a megtartása is a tét, és ennek tudatában várjuk a másodfokú tárgyalást” – nyilatkozta a cégvezető.

A tárgyalás helye: Fővárosi Ítélőtábla, Fekete Sas utca 3., Fsz.1.

A tárgyalás időpontja: 2019. február 21., 09.00 óra


Mi lenne, ha hozzá

Szerző: Szűcs Ádám Azt hiszem, ezzel a poszttal nem leszek túl ...

Warum ist die Leberr

Die Leber erfüllt zahlreiche wichtige Funktionen im Hundekörper und im ...

Red Dot Award - A Hu

The joint-friendly IDC®Longwalk - Guard Your Joints dog harness, developed ...

JULIUS-K9® a HDR-en

Julius-K9® csapat is indult a Hard Dog Race előfutamán. Nagy ...

Jedlik Ányos-díj 2

A Julius-K9® kutyahámok feltalálója és a márka alapítója, Sebő Gyula ...