Gyula Julius Sebő

Unternehmer, Erfinder – Gründer der Marke Julius-K9®, Schriftsteller, Musiker

Facebook
RSS

Magyarok a hamisítás ellen

nov - 6 - 2018
Julius Sebő

A nemzetközi online kereskedelem előretörése miatt a leinformálhatatlan termékek jelentős számban kerülnek be az EU területére. A lefoglalt hamis termékek között egyre nagyobb a fogyasztók egészségére és biztonságára veszélyt jelentő termékek aránya. Az Envisional 2011 januárjában a világháló jogsértő célokra való használatáról közzétett kutatása szerint a világháló forgalmának 23,76%-a jogsértő (ide nem számolva a pornográf oldalakat).

Az Európai Bizottság Adóügyi és Vámuniós Főigazgatósága (DG TAXUD) 27 tagország adatai alapján közzétett jelentése szerint a nemzeti vámszervek már 2011-ben több mint 91 ezer, szellemi tulajdonjogot érintő jogsértési esetet vizsgáltak, és 1,3 milliárd dollár értékben foglaltak le hamis terméket. A vámhatóságoknak a legtöbb esetben hamis cipők, ruházati termékek és kiegészítők, valamint hamis elektromos háztartási gépek miatt kellett eljárást indítaniuk. Az ezen iparágakban aktív, innovatív vállalkozásoknak nem csupán a termékek tökéletesítése a feladatuk – az online piacot elárasztó másolati termékekben rejlő veszélyekről is tájékoztatniuk kell a fogyasztókat, akiket leggyakrabban a védjegyek, márkanevek, illetve a termékdizájn használatával tévesztenek meg a másolati termékek értékesítői. A hamis terméket sok esetben mindössze a megfelelő portálokon és akciós árakon kell pozícionálni, ráadásul úgy, hogy az értékesítő mögött legjobb esetben is csak egy postafiók áll.

Magyarok a hamisítás ellen

A csalás áldozatává váló vevő számára a hamis termékek, vagy az abban felhasznált alapanyagok silány minősége sok esetben a termék kézbevétele után sem derül ki egyértelműen.  A károsanyag-tartalom kipárolgásának vagy sugárzásának hatásai például – ellentétben a termékek rögzítéseinek, varrásainak idő előtti tönkremenetelével –  csak hosszútávon válnak érzékelhetővé.

Az eredeti termékek gyártóit és fejlesztőit ért károk már évekkel ezelőtt érzékelhetővé váltak a munkaerőpiacon is.

Nemzetközi Kereskedelmi Kamara hamisítás elleni tagszervezete (Business Action to Stop Counterfeiting and Piracy, BASCAP) által publikált tanulmány szerint például az Európai Unió kreatív iparágainak gazdasági hozzájárulása a teljes európai GDP-hez 6,9% volt (mintegy 860 milliárd euró), ami 14 millió foglalkoztatottat jelent e szektorban. A tanulmány 2015-re az európai kreatív ágazatok éves veszteségének 32-65 milliárd euróra növekedését, és 2015-ig összesen mintegy 1,2 millió munkahely megszűnését prognosztizálta.

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO), a felsorolt problémákra megoldást keresve, 2018. október 29-30. között rendezte meg a soron következő szellemi tulajdonjogi konferenciát a spanyolországi Alicante-ban. Magyarországról egyedüliként a JULIUS-K9®, a prémium kutya- és sportfelszereléseket gyártó cégcsoport képviseltette magát a konferencián, más világhírű márkanevek, mint a Burberry, a Louis Vuitton, a Facebook, az Amazon, a Western Union, a PayPal, vagy a FENDI mellett.  Előadóként a magyar vállalat a szellemi tulajdonvédelem területén szerzett tapasztalatait ismertette, és fogalmazta meg a hallgatóság előtt a hatékonyabb jogvédelemhez szükségesnek tartott javaslatait.


Longwalk kutyahám a

A Novum az innováció, a tudomány és a technológia magazinműsora. ...

Sicher und entspannt

Ein hektischer Morgen, kalter Kaffee, die Haare gerademal zu einem ...

A találmányok hoss

Sebő Gyula: Minden védelem ellenére számolni kell azzal, hogy az ...

JULIUS-K9 Zrt. wins

– it puts an end to a case which has ...

Mi lenne, ha hozzá

Szerző: Szűcs Ádám Azt hiszem, ezzel a poszttal nem leszek túl ...